Proteïne kwarktaarten horen tot de populairste gerechten onder aanhangers van koken met proteïnepoeder. Dat komt omdat ze gemakkelijk zijn, snel te bereiden en je hoeft er geen speciale kookkunsten voor te bezitten. Ze zijn ook leuk om mee te spelen omdat je kunt experimenteren met verschillende toppings, vullingen en bodems.
Ik wil je graag twee van mijn favorieten proteïne kwarktaartrecepten geven. Beide zijn gemakkelijk te maken en vereisen slechts enkele ingrediënten waar je twee kleinere of één grote kwarktaart van kunt maken. Ze bevatten veel proteïne en relatief weinig koolhydraten en vetten.
Onder elk recept heb ik een paar suggesties genoemd hoe je de taarten nog zou kunnen verbeteren of verfijnen om aan je eigen smaak tegemoet te komen en tegelijkertijd een proteïne punch te geven die je training van brandstof kan voorzien en je trek in meer creatieve proteïne kwarktaarten van eigen makelij aanwakkert.
Klaar?
Vanille proteïne kwarktaart
Ingrediënten:
Vulling
- 500 gram kwark
- 250 ml vloeibare ei-eiwitten
- 60 gram vanille weiproteïnepoeder
- 5 ml toffee of vanille smaakversterker
- 2 hele eieren
Bodem
- 350 gram appel, geschild en ontpit
- 20 gr kokosolie (of je favoriete notenboter)
- 50 gr geplette amandelen
- 170 gr havervlokken
Aanwijzingen
Maak eerst de bodem door bovenstaande ingrediënten voor de bodem in een mixer te doen en het mengsel dan in een ronde anti-aanbak taartvorm te doen voor een gelijke laag. Bak 30 tot 35 minuten op 180 graden tot de bodem bruin wordt (let op dat hij niet verbrandt).
Meng voor de vulling alle vulling ingrediënten en giet die op de bodem. Bak nog eens 45-50 minuten op 160 graden. (Opmerking: als je twee kleinere taarten maakt kun je na 35 minuten checken of ze al klaar zijn).
Houd de kwarktaart goed in de gaten om er zeker van te zijn dat hij romig blijft maar niet helemaal wordt doorbakken. Hij is klaar als de vulling niet langer vloeibaar is; het midden moet wat vochtig zijn en qua structuur wat op vla lijken. Het lijkt misschien nog niet gaar maar als je het uit de oven haalt en laat afkoelen wordt het vanzelf goed. Laat in de koelkast staan voor je het opdient.
Voedingswaarden:
Als je de kwarktaart in acht gelijke stukken deelt bevat ieder stuk 261 kcal, 22,1 gram koolhydraten, 22,2 gram proteïne, 9 gr vet en 3,5 gr vezel.
Suggesties voor opdienen
- Overweeg op je kwarktaart wat van je favoriete jam, marmelade of vers fruit te doen. Je kunt ook wat bessen aan het beslag toevoegen voor je gaat bakken (maar na het mixen zodat ze heel blijven) voor een fruitiger smaak.
- Om het aantal koolhydraten nog verder omlaag te brengen en de bodem knapperiger te maken kun je de havervlokken vervangen door amandelen (fijngemalen).
Banaan proteïne kwarktaart
Ingrediënten:
Vulling
- 240 gram kwark
- 400 gr extra lichte Philadelphia kaas
- 120 gr weiproteïnepoeder banaan
- 360 ml vloeibare ei-eiwitten
- 5 ml banaan smaakversterker (optioneel maar zorgt wel voor stuk rijkere smaak)
Bodem
- 60 gr kokosbloem
- 80 gr havervlokken
- 120 ml vloeibare ei-eiwitten
- 5 ml appel of toffee smaakversterker (of zoetstof naar keuze)
- 240 ml melk (ik gebruikte kokosmelk maar koemelk mag ook)
Aanwijzingen
Begin met de bodem. Meng daarvoor alle ingrediënten en giet het mengsel in een ronde anti-aanbak taartvorm voor een gelijke laag. Bak 15-20 minuten op 180 graden tot de bodem bruin wordt (let op dat hij niet verbrandt). Begin voor de vulling met alle ingrediënten bij elkaar te doen en te mixen en giet het beslag dan op de bodem. Bak nog eens 45-50 minuten op 160 graden of tot het mengsel zo wordt dat het in het midden wat vochtig is. (Let op: als je twee kleinere taarten maakt moet je na 35 minuten kijken of het al klaar is).
Het moet qua structuur wat op vla lijken en wat wiebelig zijn, maar niet helemaal vloeibaar. Het lijkt misschien nog wat te weinig gebakken maar als je de taart eruit haalt om af te koelen komt dat goed.
Laat afkoelen en plaats in koelkast tot je opdient.
Voedingswaarden:
Als je de kwarktaart in acht delen snijdt, bevat ieder stuk 241 kcal, 13,4 gr koolhydraten, 29,8 gr proteïne 6,2 gr vet en 4,2 gr vezel.
Suggesties voor opdienen:
Om het aantal koolhydraten nog verder omlaag te brengen en de bodem knapperiger te maken kun je de haver vervangen door amandelen (fijngemalen).
Je kunt op de kwarktaart wat van je eigen favoriete jam, marmelade of vers fruit doen of wat gesmolten pure chocola om eens echt decadent te doen.
Je kunt ook wat bessen aan het beslag toevoegen voor je gaat bakken (maar na het mixen zodat ze heel blijven) voor een fruitiger smaak.
Leave a Reply